SAMPSA SARPARANTA: GRODEK

26.9.-15.10. 2023

En pojke rensar abborre på sommarstugans brygga och en stor åskfront närmar sig från havet, måsar svärmar runt för fiskbetet – helt perfekt, och ändå någonstans i mitt sinne: klimatförändringen ökar farliga stormar, bär måsar på fågelinfluensa?

I denna utställningen försöker jag på något sätt hantera denna känsla av hot som ligger till grund för allt vi gör i vardagen, och den ständiga känslan av att vara förorättad som tar bort en del av glädjen även från de bästa stunderna i livet. Har jag tillåtelse att ta en stund för mig själv, tillåtelse att åka till stugan och glömma allt för en stund?

Och ändå finns dessa perfekta stunder i livet – ingen kan leva utan dem, och de är givna till mig, till oss. Har jag rätt att skydda mitt eget välbefinnande do medlet eller skälet är flykt, inte deltagande?

Sampsa Sarparanta (f. 1973) utexaminerades från Bildkonstakademin 2006. Han bor och arbetar i Pernå. Under sin mer än 20-åriga karriär som konstnär har han haft tiotals separatutställningar och deltagit i flera grupputställningar i Finland och utomlands. Sarparantas verk finns i samlingarna hos bland annat Kiasma, Åbo stad och Salo konstmuseum.

Sarparanta är känd för sin social realism. Teman i hans verk sträcker sig från globala missförhållanden till aktuella inhemska frågor. Å andra sidan avbildar han också personliga porträtt och vardagliga glimtar i livet för människor som står honom nära. Helsingin Sanomat kallade Sarparanta en lysande beskrivare av vardagslivets underbara skräck (januari 2011). Sarparanta är också känd för sin 20-åriga karriär som sångare och låtskrivare i punkbandet No Shame (1996-2016), och nu för sitt nya band SARPARANTA.