MIRA KANKAANRANTA

MIRA KANKAANRANTA: SÅ SMÅNINGOM BLIR JAG EN FÅGEL

31.1.-19.2. 2023

Jag observerar det omgivande landskapet och de små detaljerna i naturen. Jag upplever starkt himlens och jordens olika nyanser, grenarnas former, blommornas prakt och fåglarnas rörelse. Uppfattningar och förnimmelser går igenom en process inuti huvudet och flyttar i någon form till målningar. I mina målningar är naturliga element och vegetation sammanflätade med mänskliga figurer så att de inte längre kan separeras från varandra.

Mitt måleri påverkas av yttre observationer av världen, men särskilt av min egen inre känslovärld. När jag börjar måla vet jag inte vad som kommer att komma ut av det. Genom jobbet letar jag efter något väsentligt som jag ännu inte vet finns. Jag lägger till färg och tar bort, lägger till och täcker så länge att jag har hittat något viktigt och gripande för mig själv och ändå kanske jag fortfarande inte vet vad det är.

Jag reflekterar över människans förgänglighet, tingens flyktighet, sårbarhet och ofullständighet. Jag tänker på död, konflikt, balans och assimilering i miljön. Jag tänkte på blommor, ormar och fåglar.

Mira Kankaanranta (f. 1983) är en bildkonstnär från Torneå som bor och arbetar i Salo, Teijo by. Hon utexaminerades som bildkonstnär från Saimens yrkeshögskola 2012. Han har haft flera separat- och samutställningar runt om i Finland. Hans verk finns i samlingarna hos statens konstkommission, Rovaniemi stad och Aines konstmuseum.