MARJA KOLU | KUSLIGT GÄNG

7.11.-26.11. Öppningen den 7. November kl. 18-20.

När solen går ner i november – släpps mörkrets stygga djävular lös. Kolu utnyttjar i sin utställning en makaber fantasivärld , där det vimlar av hallowen-figurer.  

“Konstnären Marja Kolu (f. 1956) hittar materialen till sina rumsliga verk i den omgivande verkligheten. Hon bearbetar readymade -föremål på nytänkande sätt och går således i dadaisternas, surrealisternas och fluxusrörelsens fotspår.  Kolus verk är ställningstaganden som kryddas med inslag av livets absurda sidor och svart humor. Hennes karriär började med att hon hittade föremål som ”bad om att få vara med”, då trähuskvarteren i Kuopio revs. Verkens förhållande till rummet och interaktion med publiken var redan i ett tidigt skede centrala faktorer i Kolus produktion. Återvinning, dagens trend, var redan från början av karriären en självklarhet för Kolu.” ( Parvs – Marja Kolu nya tankar om material 2022)

I sina nyaste konstverk överger hon inte sina tidigare föremål som hon samlat utan hon utnyttjar de kända elementen i nya konstverk och installationer. Hon har studerat skulptur i St Petersburg . Miniatyrskulpturer har hon presenterat då och då i sina utställningar – de har blivit till vid sidan om allt annat konstarbete.

Utställningens svarta figurer ger intryck av slumpen: stelnade mitt i rörelsen, av ljuset överraskade skepnader tycks tveka om de skulle slingra sig som maskar i jorden eller stå upp på benen och vackla som människoliknande figurer. Slumpen spelar också in i Dockinstallationerna. Barbie –dockorna strävar till emansipation-fångade i traditionella rollmodeller. Barbie som alla andra ready made – figurer hörde til de tidigaste skedena i Kolus konst då hon tog ställning för de svaga och små människorna i den hårda och individkonsentreratde världen.

I dagen läge tycks det igen vara tid att kalla in Marja Kolus Kusliga Gäng .

Utställningen stöds av: Svensk – Österbottniska samfundet.

Text Tarja Talvitie, konstvetare, kurator