ALEX MARKWITH: REACTIVITY

22.3.-10.4.2022

OM UTSTÄLLNINGEN

Utställningen presenterar aktuella verk, målningar och skulpturer av Alex Markwith. Trots skillnaderna i material och metoder skapas målningar och skulpturer sida vid sida i ateljén, och vissa verk har dykt upp som ett direkt svar på andra.

Intuitivt målade och konstruerade verk försöker få tillgång till det undermedvetna för att överbrygga författaren och betraktaren. Stilistiska referenspunkter inkluderar gatukonst, arte povera och abstrakt expressionism, om än filtrerad genom en alltför rik, postmodern estetik. Konceptuellt ifrågasätter Reaktivitet gränserna för måleri och skulptur som verktyg och försöker hitta nya uttrycksformer i dessa traditionella konstformer.

Titeln “Reaktivitet” syftar på Markwiths improviserande, intuitiva och spontana arbetssätt: Varje gest är en reaktion eller ett svar på den föregående. Målningarna är byggda i lager och blandar både snabba och långsamma rörelser. Ibland används en lätt tvätt och den våta färgen blandas direkt på duken. Ibland appliceras en kontinuerlig men oregelbunden sprayfärgsignatur på hela tyget på en gång, vilket är sorglöst, säkert och känsligt samtidigt. Vissa målningar slutförs på en gång, medan andra utvecklas under månaderna.

Skulpturerna har sitt ursprung utanför ateljén när Markwith samlar artefakter från marken, inklusive byggmaterial och grenar som har fallit från skogen till marken. Grenarnas naturliga bågar och oregelbundna former kontrasteras med maskinskuren plywood eller hårdkantade plastbitar. Det klädda tyget och kedjorna ger textur och skapar komplexa och invecklade visuella relationer. Ibland kombinerar skulpturala verk som kallas “totems” arkitektoniska och organiska former med naturliga och konstgjorda former. Dessa verk hänger på väggen som målningar, men deras materiella närvaro skapar en helt annan relation till betraktaren.

OM KONSTNÄREN

Alex Markwith (f. 1988, USA) är en amerikansk bildkonstnär som bor i Helsingfors, dit han flyttade 2020 efter att ha bott i New York i nio år. Markwith är känd för sina abstrakta, blandade målningar och skulpturer och har hållit separatutställningar i New York, Paris och Helsingfors och deltagit i mer än fyrtio grupputställningar runt om i världen. De senaste och kommande projekten inkluderar varumärkessamarbete med Restaurang Fat Lizard Helsinki City och en utställning i lobbyn på Original Sokos Hotel Tripla, planerad till 8 juli. – 6.10.2022.

Markwith tog examen med en kandidatexamen i bildkonst från Rhode Island School of Design, under vilken tid han avslutade European Honors Program i Rom, Italien. Hans verk finns i många privata samlingar och Museum of Fine Arts, houston. Utställningen har fått stöd av Taike, Centret för konstfrämjande.

www.alexmarkwith.com @alexmarkwith

KOMMANDE UTSTÄLLNINGAR

Adress

Kyrkpinne 18

65100 Vasa

Suomi / Finland

ÖPPETTIDER

Tis-fre: 14-19La
: 12-18Au
: 12-16

Abonnera