SAMPSA SARPARANTA | GRODEK

26.9.-15.10. 2023

Poika perkaa ahvenia kesämökin laiturilla ja suuri ukkosrintama lähestyy mereltä, lokit parveilevat ympärillä kalanperkeiden perässä – aivan täydellistä, ja silti jossain ajatuksissa: ilmastonmuutos lisää vaarallisia myrskyjä, kantavatkohan lokit lintuinfluenssaa?

Näyttelyssä koetan jotenkin käsitellä tätä kaiken arkisen tekemisen taustalla leijuvaa uhan tuntua, ja sitä jatkuvaa väärinolemisen tunnetta, joka vie elämän parhaimmistakin hetkistä osan iloa pois. Onko minulla lupa ottaa hetki itselle, lupa mennä mökille ja unohtaa kaikki hetkeksi? 

Ja kuitenkin ne elämän täydelliset hetket ovat todellisia, eikä ilman niitä kukaan jaksa, ja ne on minullekin, meille annettu. Saanko suojella omaa hyvinvointiaini, kun keino tai syy on pakeneminen, ei osallistuminen.

Sampsa Sarparanta (s. 1973) on valmistunut Kuvataideakatemiasta 2006. Hän asuu ja työskentelee Perniössä. Yli 20-vuotisen taiteilija-uransa aikana  hän on pitänyt kymmeniä yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Sarparannan teoksia on muun mm. Kiasman, Turun kaupungin ja Salon taidemuseon kokoelmissa.

Sarparanta tunnetaan yhteiskunnallisesta realismistaan. Teosten aiheet vaihtelevat globaaleista epäkohdista kotimaan ajankohtaisiin aiheisiin. Toisaalta hän kuvaa myös henkilökuvia ja arkisia välähdyksiä lähipiirinsä ihmisten elämästä. Helsingin Sanomat kutsuikin Sarparantaa loistavaksi arjen ihanan kauheuden kuvaajaksi (Tammikuu 2011). 

Sarparanta on tunnettu myös 20 vuoden urasta No Shame (1996-2016) punk-yhtyeen laulaja-lauluntekijänä, sekä nyt uudesta SARPARANTA-yhtyeestään.

Kaikki teokset ovat myynnissä, tiedustelut gallerian kautta.