RASMUS  FÖRSTER

22.3.-10.4.2022

PALACE OF CONCRETE

LEHDISTÖTIEDOTE / PRESSMEDDELANDE / PRESS RELEASE

”Opasta minut asioiden kerrostumiin. Anna minun kulkea risteykseen, jossa kirjallisuus ja kiviaines leikkaavat toisiaan ja vaihtavat ajatuksia johdattaen minut maalauksen mekanosfääriin. Risteys, jossa kirjallisuus ja kaiken kiviaines leikkaavat toisiaan ja vaihtavat ajatuksia. Anna minun ammentaa kirjallisuudesta ja levittää betonia kallioperälle: rakennamme uutta kaupunkia. Pesemme kätemme pehmeällä mullalla ja suodatamme vettä karkean hiekan lävitse. Pystytämme helliä patsaita ja rakastelemme betonin palatsissa. Sellainen on urbaanin apinan tapa, se kiertää aineetonta häntäänsä kasvuhakuisiin ajatuksiinsa eksyneenä. Sitä vastaan kohoaa paon liike kohti pehmeää myötätuntoa lyhyen elämän juoksuhiekassa.

Tätä näyttelyä tehdessä kivi ja kerrostuminen ovat olleet kaksi keskeisintä asiaa, joihin olen keskittynyt. Käsitteellisesti olen nojannut niitä pohtiessani Gilles Deleuzen ja Félix Guattarin teksteihin. Yhtäällä ovat ’kaupunki’ ja urbaani hahmo, jotka puskevat ulospäin maailmaan. Ensimmäinen kysymys kuuluu: millainen on kaupungin laita? Toisekseen kaupunki – ja sen asukki – tulevat tekemättömiksi ja rakentuvat uudelleen kaupungin sisuksissa. Se on taukoamaton kerrostumisen prosessi. Kivi kerrostuu kivelle, muisti muistille. Paljon häviää sekä jatkuvan liikkeen laitamilla että sen monissa keskuksissa.

Olin siis maalannut kiven ja hahmon, mutta jotakin tuntui puuttuvan. Kurotin kohti piirtämisen tekniikoita ja aloin tutkia mahdollisia tapoja näiden aiheiden tarkasteluun viivalähtöisen työskentelyn keinoin. Jokin loksahti paikoilleen. Tapa, jolla tärisevät viivat alkoivat asettua toisiinsa tuntui tavoittavan ihmisen tuottaman betonin olemuksen, kaupunkimaailman. Kuin henkiin heränneitä patsaita, hitaita kivikoneiden liikkeitä, jotka kieltäytyvät tulevansa määritellyksi juuri täksi tai tuoksi, muuttaen ikuisesti muotoaan uusien kerrosten laskostavan painon alla.”

TULEVAT NÄYTTELYT

Osoite

Kirkkopuistikko 18

65100 Vaasa

Suomi / Finland

AUKIOLOAJAT

Ti-Pe: 14-19
La: 12-18
Au: 12-16

Subscribe