Go to all Exhibitions

HETA LAITAKARI & MARJE VIITALA

09 helmi 2021 - 28 helmi 2021

Taidegraafikko Marje Viitalaa ja kuvanveistäjä Heta Laitakaria yhdistävät luonto; sen herkkyys ja mystiikka.

MARJE VIITALA

Sinisessä pehmeässä valossa kuvamaailmani hahmot kertovat omaa tarinaansa ihmisyydestä, toiveista ja tunteista. Luonto luo omia hiljaisia verkkojaan, antaen valon heijastaa tunteita. Taide saa muotonsa elämästä ja ajatukset kiteytyvät näkymättömästä näkyväksi. Uni- ja valvemaailma sekoittuvat filosofian ja runon kaltaiseksi näkymäksi.

Tekniikkana käytän perinteistä syvä- ja kohopainografiikkaa: etsausta ja puupiirrostekniikkaa. Toisinaan kokeilen muitakin materiaaleja. Se irroittaa työskentelyä tutummista askeleista, ja herättää aina jotain uutta tukien vanhaa. On välillä mentävä kauemmaksi, jotta pääsee takaisin lähelle.

Etsaukset piirrän suoraan laatalle luonnostelematta; teen teokset flow -ajatuksella, annan kuvalle tilaa hengittää ja ajatusten viedä. On tärkeää, että alitajunta puhuu vapaasti. Työstän valmista aihiota monotypiamaisin keinoin ja haen siihen valopisteitä, tooneja. Työ elää jokaisen vaiheen kautta lopulliseen muotoonsa.

HETA LAITAKARI

“Kesäyöt, magia ja mustarastaan laulu innoittavat työskentelyäni. Reliefimäiset vesimaisemat ovat tulkintoja Litorinameren rannoista: millaisia puut, simpukat ja vesi ovat olleet tuhansia vuosia sitten, ennen kuin Itämeren aika alkoi. Nämä rannat ovat aikoinaan hiponeet myös kotiseutuani ja olen kerännyt näiltä kuvitteellisilta rannoilta ja matkoilta materiaaleja ja yhdistänyt niitä teoksiini.”

Niin ikään ympäristötaiteen keinoin toteutetut pienet veistokset, saaret, ovat Sogetsun innoittamat.

Sogetsu on kukkienasettelun, ikebanan, koulukunta, jossa teoksiin voi yhdistää myös roskia tai tässä tapauksessa metsän aarteita. Veistoksissa yhdistyvät eri elementit; voimakas ja herkkä, pronssi ja kasvien osat.

Taiteen edistämiskeskus on tukenut kuvataiteilijoiden luovaa työskentelyä.

Become a member
  • Date: 09 helmi 2021 - 28 helmi 2021
  • Location:Makers' Gallery Kirkkopuistikko 18, 65100 Vaasa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.