MIRA KANKAANRANTA

MIRA KANKAANRANTA: LOPULTA MINUSTA TULEE LINTU

31.1.-19.2. 2023

Tarkkailen ympäröivää maisemaa ja luonnon pieniä yksityiskohtia. Koen vahvasti taivaan ja maan eri sävyt, oksien muodot, kukkien loiston ja lintujen liikkeen. Havainnot ja tuntemukset käyvät läpi päänsisäisen prosessin ja siirtyvät jossain muodossa maalauksiin. Maalauksissani  luontoelementit ja kasvillisuus kietoutuvat ihmishahmoihin niin ettei niitä voi enää erottaa toisistaan.

Maalaamiseeni vaikuttaa ulkoiset havainnot maailmasta mutta etenkin oma sisäinen tunnemaailmani. Aloittaessani maalauksen en tiedä mitä siitä on syntymässä. Työstämisen kautta etsin jotain olennaista mitä en vielä tiedä olevan. Lisään maalia ja poistan, lisään ja peitän niin kauan, että olen löytänyt jotain itselleni tärkeää ja pysäyttävää enkä kuitenkaan välttämättä edelleenkään tiedä mitä se jokin on.

Pohdin ihmisen katoavaisuutta, asioiden hetkellisyyttä, haavoittuvuuta ja keskeneräisyyttä. Mietin kuolemaa, ristiriitoja, tasapainoa ja sulautumista ympäristöön. Mietin kukkia, käärmeitä ja lintuja.

Mira Kankaanranta (s.1983) on Torniosta kotoisin oleva kuvataiteilija joka asuu ja työskentelee Salossa, Teijon kylässä. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta 2012. Hänellä on ollut useita yksityis- ja yhteisnäyttelyitä ympäri Suomea. Hänen teoksiaan on Valtion taideteostoimikunnan, Rovaniemen kaupungin ja Aineen taidemuseon kokoelmissa.