MARJA KOLU: OUTO JOUKKO

7.11.-26.11. 2023 Avajaiset tiistaina 7.11. Klo 18-20

Kun marraskuun kalpea aurinko menee mailleen, pahanilkiset pimeän pirut pääsevät valloilleen. Marja Kolu hyödyntää uusimmassa näyttelyssään makaaberia mielikuvitusmaailmaa, joka kuhisee halloween-hahmoja alitajunnan synkeistä komeroista.

Marja Kolu, esinetaiteen eläväksi legendaksi tituleerattu kuvataiteilija, on asunut ja työskennellyt Vaasan seudulla jo reilun vuosikymmenen. Sitä ennen hän vaikutti pitkään mm. Kuopiossa ja Jyväskylässä. Hänet tunnetaan erityisesti tilateoksistaan ja viime vuosina järjestämistään vuorovaikutteisista muotokuvatapahtumista.

Kolun taide on kantaaottavaa, usein mustalla huumorilla höystettyä, normeja ja tavanomaisuutta kyseenalaistavaa. Uusissa teoksissaan hän ei hylkää entisiä esineitään, vaan hyödyntää tutut elementit uusiin teoksiin ja tilanteisiin. Materiaalin kierrätys, nykypäivän trendi, oli hänelle itsestään selvyys aina uran alusta saakka.

Veistotaidetta Marja Kolu opiskeli Pietarissa aikana, jolloin kaupunkia vielä nimitettiin Leningradiksi. Pienoisveistoksia hän on esitellyt näyttelyissään harvakseltaan, mutta niitä on syntynyt aika ajoin, omaksi iloksi, rennolla otteella. Näyttelyn mustapintaiset oliot antavat vaikutelman sattuman oikusta: kesken liikkeen jähmettyneet, valon yllättämät hahmot tuntuvat empivän, pitäisikö niiden kiemurrella maan matosina vaiko nousta

jaloilleen hoipertelemaan ihmisenkaltaisina olentoina.

Sattumalla on osuutensa myös nukkeinstallaatioissa. Barbiet tempoilevat emansipaatiota haikaillen, perinteisiin roolimalleihin kahlehdittuina. Barbiet kuten muutkin ready made-hahmot kuuluivat jo Kolun taiteen varhaisimpaan vaiheeseen, jolloin hän asettui pienen ja heikon ihmisen puolelle kovassa yksilökeskeisessä maailmassa. Tämän päivän haasteet tuntuvat vaativan, että on taas aika kutsua Marja Kolun Outo joukko koolle.

Näyttelyä tukee: Svensk – Österbottniska samfundet

teksti: Taiteen tutkija, kuraattori Tarja Talvitie