ALEX MARKWITH: REACTIVITY

22.3.-10.4.2022

Tutustu virtuaalinäyttelyyn. Tiedustelut: pasi.kirkkopelto @ makersgallery.fi

NÄYTTELYSTÄ

Näyttely esittelee Alex Markwithin viimeaikaisia teoksia, maalauksia ja veistoksia. Materiaalien ja menetelmien eroista huolimatta maalaukset ja veistokset syntyvät studiossa rinnakkain, ja jotkut teokset ovat syntyneet suorana vasteena toisille.

Intuitiivisesti maalatut ja rakennetut teokset pyrkivät pääsemään käsiksi alitajuntaan siltaamaan tekijää ja katsojaa. Tyylillisiä vertailukohtia ovat katutaide, arte povera ja abstrakti ekspressionismi, joskin suodatettuna ylikylläisen, postmodernin estetiikan läpi. Konseptuaalisesti Reactivity kyseenalaistaa maalauksen ja kuvanveiston rajat välineinä ja pyrkii löytämään uusia ilmaisumuotoja näistä perinteisistä taidemuodoista.

Otsikko ”Reactivity” viittaa Markwithin improvisoivaan, intuitiiviseen ja spontaaniin työskentelytapaan: Jokainen ele on reaktio tai vastaus edelliseen. Maalaukset rakentuvat kerroksittain sekoittaen sekä nopeita että hitaita liikkeitä. Joskus käytetään kevyttä washia, ja märkä maali sekoitetaan suoraan kankaalle. Toisinaan koko kankaalle levitetään kerralla jatkuva mutta epäsäännöllinen spraymaalijälki, joka on yhtä aikaa huoleton, itsevarma ja herkkä. Jotkut maalaukset valmistuvat yhdellä kertaa, kun taas toiset kehittyvät kuukausien aikana.

Veistokset saavat alkunsa ateljeen ulkopuolella, kun Markwith kerää maasta esineitä, kuten rakennustarvikkeita ja metsästä maahan pudonneita oksia. Oksien luonnolliset kaaret ja epäsäännölliset muodot asettuvat vastakkain koneellisesti leikatun vanerin tai muovin kovasärmäisten kappaleiden kanssa. Verhottu kangas ja ketjut lisäävät tekstuuria ja luovat monimutkaisia ja mutkikkaita visuaalisia suhteita. Joskus ”toteemeiksi” kutsutuissa veistoksellisissa teoksissa yhdistyvät arkkitehtoniset ja orgaaniset muodot sekä luonnollinen ja keinotekoinen. Nämä teokset roikkuvat seinällä kuin maalaukset, mutta niiden materiaalinen läsnäolo luo aivan toisenlaisen suhteen katsojaan.

 

 

TAITEILIJASTA

Alex Markwith (s. 1988, USA) on amerikkalainen kuvataiteilija, joka asuu Helsingissä, jonne hän muutti vuonna 2020 asuttuaan yhdeksän vuotta New Yorkissa. Abstrakteista, sekatekniikkaan perustuvista maalauksistaan ja veistoksistaan tunnettu Markwith on pitänyt yksityisnäyttelyitä New Yorkissa, Pariisissa ja Helsingissä ja osallistunut yli neljäänkymmeneen ryhmänäyttelyyn ympäri maailmaa. Viimeaikaisia ja tulevia projekteja ovat muun muassa brändiyhteistyö Ravintola Fat Lizard Helsinki Cityn kanssa sekä näyttely Original Sokos Hotel Triplan aulassa, joka on ajoitettu 8.7. – 6.10.2022.

Markwith valmistui kuvataiteen kandidaatiksi Rhode Island School of Designista, jonka aikana hän suoritti European Honors Program -ohjelman Roomassa, Italiassa. Hänen töitään on lukuisissa yksityiskokoelmissa ja Museum of Fine Arts, Houstonissa. Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus TaiKe.

www.alexmarkwith.com @alexmarkwith

TULEVAT NÄYTTELYT

Osoite

Kirkkopuistikko 18

65100 Vaasa

Suomi / Finland

AUKIOLOAJAT

Ti-Pe: 14-19
La: 12-18
Au: 12-16

Subscribe