MIA DAMBERG: THE WALTZ OF GENERATIONS

21.2.-19.3. 2023

My Last Hymn to Pegasus
Trophy
Selfportrait with Father

Mia Damberg (s.1958 Uudessakaarlepyyssä) on ansioitunut pohjalaistaiteilija, jonka omilta alaa on tekstiili,- veisto- ja valokuvataide.  Hän on taiteilijaurallaan esittäytynyt useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä alueellisesti ja valtatakunnallisesti.  Mia Damberg on urallaan ennakkoluulottomasti hakenut uusia tapoja työskennellä ja kehittää luomistyötään. Hän on opiskellut, tutkinut ja löytänyt taiteelleen  rohkeita ja vaikuttavia ilmaisutapoja, tekniikoita ja materiaaleja. Etenkin 2000-luvulta lähtien hänen taiteensa on saavuttanut hyvin persoonallisen ja korkean tason, johon hänen näyttelyprojekteissaan olemme tottuneet. 

Makers’ Galleryyn Mia tuo näyttelyn, jonka työt ovat pääosin uusia töitä ja myös tekniikaltaan uudenlaisia: mukana on mm. isoja teoksia kuten yli 3-metrinen hevosenhäntä My Beloved II.

Mia Dambergin taiteen keskeisiä teemoja ovat lapsuusmuistot ja lapsuuden kokemukset. Tähän viittaa myös näyttelyn nimi The Waltz of Generations. Hänen taiteensa käsittelee normien, tabujen, epäilyjen, väärinkäsitysten ja pelkojen jatkuvuutta elämässä; sellaisia tunteita ja sellaista ilmapiiriä, jonka tietoisesti tai tiedostamatta välitämme sukupolvelta toiselle. Mutta nyttemmin Mia Dambergin taiteessa on enenevästi myös aivan uudenlaista tematiikkaa: Dambergin taiteessa välittyy hänen vahva suhteensa luontoon ja eläimiiin. Hevonen on hänelle voimaeläin. Hevonen on  näkyvästi mukana tässä näyttelyssä.

Mia Damberg käsittelee teoksissaan henkilökohtaisia tunteita ja tapahtumia. Hänellä on taito kuitenkin esittää kaikki sellaisella tasolla, joka puhuttelee katsojaansa vaikka ne eivät suoranaisesti kosketa tai kuulu katsojan maailmaan. Dambergin taiteella on puhdistava vaikutus.

Näyttely esittelee Mia Dambergin valokuvataidetta ja veistoksia. Lullaby for Father, Beheaded Mama, My last Hymn for Pegasus, Selfportrait with Father – pääosa teoksista on  2020-luvulta.

Mia Dambergin teokset ovat vaikuttavia ja ne puhuttelevat  vahvalla visuallisella estetiikallaan. (kuraattori Anne-Maj Salin)